Vuurwerkangst, de juiste begeleiding voor uw huisdier


De jaarwisseling nadert weer snel. Door vuurwerk en feestjes kan deze periode zeer belastend zijn voor uw huisdier. Sommige dieren zijn al angstig voor harde geluiden, andere dieren kunnen, door een slechte ervaring hiermee, angstig worden. Vaak neemt de angst met de jaren toe en worden de feestdagen steeds minder ontspannen voor mens en dier.

Vuurwerkangst, de juiste begeleiding voor uw huisdier

Ter preventie en behandeling van vuurwerkangst is het van groot belang dat u tijdig begint. Wacht niet tot uw dier al angstig is, dan is de behandeling minder effectief.

U kunt gelukkig veel zelf doen om de jaarwisseling voor uw huisdier gemakkelijker te maken.

De beste voorbereiding begint al na de zomer. Zowel voor de jonge honden als de dieren die in het verleden angstig zijn geweest.

Er worden vuurwerktrainingen voor honden aangeboden door diverse hondenscholen. Hier leren dieren in een stressloze omgeving dat knallen niet eng zijn. Hetzelfde effect kan soms bereikt worden door geluidsopnamen van vuurwerk in een veilige omgeving aan de dieren te laten horen. Goede begeleiding is hierbij essentieel. Vraag ons om raad of zoek contact met een goede gedragsadviseur. Ga nooit zelf experimenteren.

Tips voor oudejaarsavond

  • Laat de hond overdag extra lang uit, zodat de hond lekker moe is. Laat de hond ook vroeg op de avond maar wél aangelijnd uit, liefst en als mogelijk op een rustige plek.

  • Geef uw huisdier veel afleiding in de vorm van voer of spelletjes. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint: bijvoorbeeld met een kauwstaaf, voerspelletjes (voor veel diersoorten op de markt), bewegingsspelletjes voor katten. Bijvoorbeeld een lekker gevulde Kong® voor honden en een gevulde Pipolino® (een voerspelletje) voor katten.

  • Sluit alle deuren, ramen en kattenluikjes om de kans op ontsnappen te verkleinen.

  • Zorg voor een kattenbak in huis, vooral wanneer uw kat gewend is buiten te zijn.

  • Sluit de gordijnen op tijd en zet radio of tv zachtjes aan om buitengeluiden te dempen.

  • Laat uw huisdier niet alleen thuis. Probeer zelf zoveel mogelijk rustig te blijven en doe gewoon de dingen die u normaliter ’s avonds ook doet.

  • Besteed geen aandacht aan onzeker gedrag. Ben uw dier tot steun, maar voorkom het aanleren van angstgedrag. Hoe doet u dat? U steunt uw dier al door het preventief af te leiden en samen te spelen, of simpelweg door er te zijn.

  • Laat uw dier zelf een rustig plekje zoeken. Zolang u maar weet waar uw huisdier zit. U kunt van te voren een veilige schuilplaats maken.

  • Straf uw dier niet voor vuurwerkangst! Daardoor wordt uw dier nog onzekerder.

  • Controleer of de identificatiegegevens nog up-to-date zijn, voor het geval dat uw huisdier toch ontsnapt. Het chipnummer kunt u checken op Landelijke registratie chipnummers.

Naast bovenstaande preventieve maatregelen zijn er ook natuurlijke, nier versuffende rustgevende middelen (bijvoorbeeld Feliway, Zylkene en Adaptil) die voor extra ontspanning kunnen zorgen.

Medicatie
In individuele gevallen kan het nodig zijn om naast de bovenstaande tips en natuurlijke rustgevers ook angstremmende medicatie te geven. Afhankelijk van de ernst van de vuurwerkangst dient soms al maanden tot weken van tevoren met ondersteunende voedingssupplementen of medicatie te worden begonnen voor het beste resultaat.

Heeft u een dier dat erg bang is voor vuurwerk?
Neem gerust en vooral tijdig contact met ons op voor een passend advies en een ontspannend jaarwisseling