Ik heb een kat

Felis silvestris catusIk heb een kat
Kat, poes; een van de oudste huisdieren van de mens; er is bewijs dat de Egyptenaren al in 2000 v. Chr. de kat als huisdier hadden; omdat de katten goede jagers waren, werden ze gedomesticeerd om de graanvoorraden van de mens tegen knaagdieren te beschermen; tegenwoordig worden ze vooral als gezelschapsdier gehouden; de kat behoort tot de familie der katachtigen (Felidae).


Herkennen van pijn


Ook dieren ervaren pijn. Hun pijngrens is hetzelfde als bij mensen. Echter, ze zullen het minder snel laten merken en lijden vaak in stilte. Dit komt door hun overlevingsinstinct. In de natuur kun je geen zwakte tonen en daardoor opvallen voor roofdieren.
Het is aan u om in te schatten of uw huisdier pijn heeft!

Symptomen van pijn
Janken, piepen, grommen, hijgen, trillen, lusteloos of juist rusteloos, vergrootte pupillen, verandering in het bewegingsapparaat, zich afzonderen, weinig of geen eetlust, veel likken op de pijnlijke plek of verandering van karakter.

Pijn kan acuut ontstaan maar zich ook geleidelijk ontwikkelen en chronisch worden. Het kan vele oorzaken hebben: van een grasaar in het oor of gewrichtsontsteking tot een ontstoken kies. Oorzaken die u niet direct opvallen!

Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een bezoek aan de d’arts kan daar voor nodig zijn. Dan kan worden bekeken welke behandeling nodig is. Dit kan variëren van pijnbestrijding tot dieetvoeding.

Heeft uw kat mogelijk last van gewrichtsproblemen?
Veel katten verbergen hun pijn goed. Doe de katten artrose test!