Voeding


Goede voeding is niet alleen smakelijk, het bevat hoogwaardige voedingsstoffen in een uitgebalanceerde verhouding.
De behoefte van uw hond veranderd door de jaren heen en het is van belang het dieet daar op aan te passen.

Hoogwaardige voeding die is afgestemd op de levensfase van uw hond zorgt voor een optimale vachtconditie en weerstand en kan bijdragen aan het voorkomen van veelvoorkomende klachten als overgewicht.
Mocht uw hond toch bepaalde klachten ontwikkelen dan kan de juiste voeding een ondersteunende rol spelen en soms medicatie (gedeeltelijk) vervangen.

Wij helpen u graag om het beste voer voor uw hond te kiezen!

Rauw vlees en bot
Steeds meer eigenaren willen hun hond zo puur en natuurlijk mogelijk voeren en kiezen voor het zogenaamde "BARF". (Biologically Appropriate Raw Food of Bones and Raw Food) Hierbij wordt rauw vlees, kadavers en botten gevoerd, soms met toevoeging van extra mineralen. Het achterliggende idee is dat de hond gebaat is bij voeding die lijkt op dat van zijn naaste familie, de wolf.

Helaas zijn veel eigenaren niet op de hoogte van de nadelen en risico's die zijn verbonden aan BARF.
De nadelen zijn onder te verdelen in problemen met de verhoudingen van voedingstoffen, hygiënische risico's en het voeren van gevaarlijke stoffen.

Voedingsstoffen
BARF bevat in veel gevallen een zeer hoog gehalte aan eiwit. Dit hoeft geen probleem te zijn voor gezonde, volwassen dieren maar kan schadelijk zijn bij lever of nier problemen. Bij het voeren van vlees met veel vet kan het eiwit gehalte juist te laag zijn.

Vaak wordt extra vet toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van schapenvet. Indien de voeding meer dan 30% vet (droge stof) bevat neemt het risico op het onstaan van een alvleesklierontsteking (pancreatitis) toe.

Bij opgroeiende honden is de verhouding Calcium-Fosfor zeer belangrijk om problemen met het skelet te voorkomen. BARF bevat vaak te weinig calcium en de gebruikte voedingssuplenten zorgen juist vaak voor een overdosering. Wij raden het voeren van BARF bij opgroeiende honden dan ook ten zeerste af.

Veel vitamines zitten van nature niet in voldoende hoeveelheden in het BARF dieet. Een vitaminetekort ontstaat vaak over jaren en wordt pas zichtbaar als de behoefte toeneemt, bijvoorbeeld bij ziekte en ouderdom. Ook spoorelementen als zink en koper zitten in onvoldoende hoeveelheden in BARF voedingen.

Hygiënische risico's
Rauw vlees bevat virussen, bacteriën en parasieten. Sommige hiervan zijn gevaarlijk voor de mens.

Met name het Aujeskyvirus is gevaarlijk voor de hond. Dit kan in rauw varkensvlees aanwezig zijn en is dodelijk voor de hond. Honden mogen dus nooit rauw varkensvlees krijgen!
In verband met de parasieten die in rauw vlees zitten dient de hond regelmatig ontwormd te worden.

De belangrijkste bacteriën zijn e.coli, salmonella en campylobacter. Deze kunnen met name bij verzwakte dieren problemen veroorzaken maar zijn ook gevaarlijk voor de mens. Honden kunnen symptoomloze dragers worden van salmonella. Dit betekent dat zij zelf niet ziek zijn, maar wel salmonella uitscheiden in hun omgeving. Het is hierdoor ten strengste af te raden BARF te voeren wanneer er kleine kinderen of anderen met een lage weerstand in de omgeving van hond verkeren.

Als laatste willen we u wijzen op het gevaar van kruisbesmetting wanneer rauw vlees voor de hond wordt verwerkt en bewaard waar u ook uw eigen eten bereid en bewaard.

Gevaarlijke ingrediënten
Sinds de BARF trend zien we meer patiënten die in de problemen zijn gekomen na het eten van botten. Dit loopt uiteen van afgebroken tanden, verwondingen in de bek en slokdarm tot darmverstoppingen en perforaties.

Sommige natuurlijke toevoegingen die veel worden gebruikt zijn schadelijk voor de hond. Bijvoorbeeld knoflook kan bloedarmoede veroorzaken. Ook met rauwe vis en eieren moet u voorzichtig zijn. Deze kunnen een negatief effect op enzymen hebben en daardoor tekorten in biotine (eieren) en Thiamine (vis) geven.

Heeft u nog vragen over voedingsstoffen? Wij helpen u graag.