Pups


Uw pup in beweging
Een veelgestelde vraag van pup eigenaren is hoeveel beweging zij hun jonge hond mogen geven. Hiervoor zijn een aantal richtlijnen:

Een pup mag 10 minuten per maand leeftijd wandelen en dit maximaal 4 maal per dag. Hierbij is het goed om af en toe wat ruwer terrein op te zoeken zoals hoog gras of los zand. Dit helpt bij het ontwikkelen van de coördinatie.

Als uw pup moe wordt dient u een pauze in te lassen en de duur van de wandelingen wat in te korten. Bijvoorbeeld 5 minuten per maand leeftijd. Tekenen van vermoeidheid zijn het gaan liggen of zitten, hijgen en liggen of zitten, het tempo niet meer kunnen bijbenen en minder alert reageren.

Spelen met andere honden
Spelen met andere honden mag de pup maximaal 3 maal per dag, ong. 10 minuten. Onderling spelen jonge honden vaak te ruw. Om overbelasting te voorkomen is het beter om pups van gelijke grootte te laten spelen. Het is beter voor hun sociale ontwikkeling wanneer ze leren spelen met een wat rustiger, oudere hond.

Traplopen
Traplopen moet rustig worden aangeleerd. Aangelijnd mag een jonge hond de trap op en aflopen mits de treden lager zijn dan de ellebogen van de pup. Laat de hond niet de trap op en af rennen of springen. Kleine hondjes kunnen gedragen worden.

Stok en bal
Spelen met stokken wordt afgeraden om verwondingen aan de bek te voorkomen. Het op volle vaart achter een bal aan rennen en plotseling tot stilstand komen is ook te belastend voor de groeiende hond. Beter is het om zoekspelletjes met de bal te doen door deze bijvoorbeeld in hoog gras te verstoppen.

Naast de fiets
Vanaf de leeftijd van 9 maanden mogen pups meerennen naast de fiets. Dit moet wel langzaam worden aangeleerd. Begin met wandelen naast de fiets. Ook om uw hond te laten wennen aan het verkeer.

Vanaf 12 maanden mag de pup aan sportieve activiteiten als behendigheid en flyball meedoen.