Op reis


In de auto
In de auto wordt het snel warm. Onze huisdieren kunnen niet of nauwelijks zweten en raken daardoor snel oververhit. U mag de hond nooit in de auto mag achterlaten als de auto in de zon staat.
Denk er ook aan dat de zon draait! In 10 minuten kan de temperatuur al 10 graden stijgen. Ook met het raampje open en als het buiten niet heel heet is, warmt de auto in de zon snel op: 22 graden buiten wordt na een uurtje in de zon al snel rond 45 graden in de auto.

Stop op warme ritten regelmatig even en laat uw dier wat drinken. Is het erg warm en heeft u geen airconditioning, stel dan uw reis uit of laat het dier thuis. Reis liefst in de ochtenduren, voor het warm wordt.

Wagenziek?
Sommige honden worden misselijk van autorijden. Een raampje een beetje open voor frisse lucht kan helpen. Geef de hond geen eten vlak voor het autorijden. Blijft uw hond misselijk, raadpleeg dan de dierenarts. Er bestaan medicijnen die de misselijkheid verminderen.

Op reisNaar het buitenland
Zowel binnen als buiten Europa geldt:
Uw hond heeft een Europees paspoort.
Uw hond is gechipt en geregistreerd bij een databank.
Uw hond heeft de jaarlijkse vaccinaties.
Uw hond heeft de Rabiƫs-enting.
Uw hond is afdoende beschermd tegen parasieten.

Ieder land heeft zijn eigen invoereisen. Op de site van het LICG kunt u de specifieke invoereisen van uw plaats van bestemming nalezen: LICG Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren.

U heeft niet alleen te maken met de regels van het land dat uw eindbestemming is, maar met de regels van ALLE landen waar u doorheen reist.

Schadelijke parasieten in het buitenland
In Zuid-Europa (vanaf Parijs) veroorzaken zandvliegen de ziekte Leishmania (verzwakking afweersysteem).
Hartworm kan door muggen worden overgebracht.
Genezing is een moeizaam en langdurig proces.
Preventief behandelen is dus verstandig.