Ik heb een hond

Canis lupus familiarisIk heb een hond
Hond, een roofdier uit de familie van hondachtigen (Canidae) dat meestal in gezelschap van de mens op alle continenten voorkomt; honden zijn de eerste dieren die door mensen getemd zijn; al tienduizenden jaren is de hond in het gezelschap van de mens voor bewaking, de jacht, als veedrijver, trekdier, steun voor blinden of slechtzienden, opsporen van mensen of drugs, als hulp bij gevaarlijk werk en als huisdier.Herkennen van pijn


Ook dieren ervaren pijn. Hun pijngrens is hetzelfde als bij mensen. Echter, ze zullen het minder snel laten merken en lijden vaak in stilte. Dit komt door hun overlevingsinstinct. In de natuur kun je geen zwakte tonen en daardoor opvallen voor roofdieren.
Het is aan u om in te schatten of uw huisdier pijn heeft!

Symptomen van pijn
Janken, piepen, grommen, hijgen, trillen, lusteloos of juist rusteloos, vergrootte pupillen, verandering in het bewegingsapparaat, zich afzonderen, weinig of geen eetlust, veel likken op de pijnlijke plek of verandering van karakter.

Pijn kan acuut ontstaan maar zich ook geleidelijk ontwikkelen en chronisch worden. Het kan vele oorzaken hebben: van een grasaar in het oor of gewrichtsontsteking tot een ontstoken kies. Oorzaken die u niet direct opvallen!

Het is belangrijk om de oorzaak van de pijn te achterhalen en een bezoek aan de d’arts kan daar voor nodig zijn. Dan kan worden bekeken welke behandeling nodig is. Dit kan variëren van pijnbestrijding tot dieetvoeding.