VergiftigingAcute intoxicatieverschijnselen
Zeer divers. Van speekselen, braken, diarree, ademhalingsproblemen, convulsies (stuiptrekkingen), dwangbewegingen en coma tot verbrandingsverschijnselen slijmvliezen en huid (blaren) en shock.

Raadpleeg de d'arts en neem de verpakking van het ingenomen middel mee.

Top 10 Vergiftiging huisdieren
De dosis van inname of aanraking ermee is doorslaggevend.

1. Menselijke medicijnen Dit geldt voor alle medicijnen! Een kwart Paracetamol is dodelijk voor de kat en kleine hond want de stoffen worden niet afgebroken wat leidt tot leverbeschadiging.

2. Insecticiden Verkeerd gebruik van anti-parasitaire middelen (gewicht, diersoort, regelmaat). Overleg met de d’arts voordat u aan een kuur begint.

3. Ongediertebestrijdingsmiddelen Gebruikt deze nooit op plaatsen waar ook huisdieren komen. Ook geen spuitbus bij de vogelkooi. Denk ook aan doorvergiftiging bij de kat door het eten van een vergiftigde muis.

4. Menselijk voedsel Voeding kan giftige stoffen bevatten. Zie lijst Gevaarlijke voeding voor dieren, onder de link Voeding.

5. Veterinaire medicatie Indien verkeerd toegepast. Ontstekingsremmer, wormenkuur, antibiotica en voedingsupplementen. Bij twijfel de d'arts opnieuw bellen.

6. Chocolade Theobromine (in pure en melkchocolade) is bijzonder giftig. Een reep puur van 200 gram doodt een volwassen Labrador. Voor bepaling hoeveelheid en purgeermiddel naar de d’arts.

7. Schoonmaakmiddelen Giftig voor mens en dier. Door inname en het inhaleren van dampen of aanraking op de huid ontstaan er problemen met spijsvertering, ademhaling en verbranding huid.

8. Planten en bloemen Sommige soorten zijn schadelijk. Bijv. lelies veroorzaken levensbedreigend nierfalen bij de kat.

9. Tuinproducten Denk aan kunstmest, slakken- en onkruidverdelgers. Houdt uw huisdieren uit de buurt van bespoten stukken (ook in het park), totdat deze zijn opgedroogd.

10. Gevaarlijke chemische stoffen Denk aan antivries, verfverdunner, afvoerontstoppers en schoonmaakmiddelen voor het zwembad. Percutane vergiftiging kat door het likken van de vacht. Maar denk ook aan teflondampen die dodelijk zijn voor vogels.