Castratie konijn


Konijnen kunnen zich zeer snel voortplanten. Uw konijn is geslachtsrijp tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden. Hoe groter het konijnenras des te later het dier geslachtsrijp zal zijn. De eisprong vindt pas na de dekking plaats. Dus is een voedster het hele jaar door vruchtbaar. De castratie van een voedster wordt ook wel sterilisatie genoemd.

Voordelen castratie
Castratie onderdrukt de voortplantingsdriften en dat heeft vele voordelen.
De rammelaar zal minder sproeien en dominant gedrag verminderd aanzienlijk. Dominantie zal ook bij de voedster minder worden.
De voedster zal op latere leeftijd (ouder dan 4 jaar) geen carcinomen (kwaadaardige tumoren) in de baarmoeder ontwikkelen.

Houd er wel rekening mee dat de rammelaar tot 4 maanden na de castratie nog vruchtbaar kan zijn!

Nadelen castratie
In verband met een vertraagde stofwisseling na de castratie loopt uw konijn de kans om dikker te worden. Daarom adviseren wij u om het konijn voldoende speelruimte, en dus beweging te geven.

Opname voor castratie/sterilisatie
U brengt uw konijn 's morgens in een reisbak met veel vers en lekker hooi. Het is belangrijk dat uw konijn blijft eten. Blijkt uw konijn, na onderzoek, gezond dan kan de d'arts opereren. Wanneer uw konijn, na de operatie, weer wakker is, mag uw konijn naar huis.
Bij de voedster worden zowel de eierstokken als de baarmoeder verwijderd.

Nazorg
Houd uw konijn na de operatie rustig in een warme, kleine ruimte.
Houd deze ruimte schoon en fris met voldoende hooi en vers water. Let erop dat uw konijn blijft knagen/eten.
Voorkom springen en drukke confrontaties met andere huisdieren.
De operatiewond van de voedster bestaat uit een snede in de middenlijn van de buik, de oplosbare hechtingen zijn onderhuids en hoeven niet te worden verwijderd.
De operatiewond van de rammelaar bestaat uit twee sneden op het scrotum welke met een enkele hechting wordt gedicht.
Het konijn krijgt voor de operatie een pijnstiller welke 24 uur werkzaam is. Ook krijgt het dier een middel dat de darmwerking op gang houdt.
De ogen van uw konijn zijn gezalfd met kunsttranen welke een wat vettige rand rond de ogen kan veroorzaken. Dit verdwijnt vanzelf.

Na 10 dagen mag u nogmaals langskomen om eventuele, resterende hechtingen te verwijderen.