Andere dieren


Konijn
Oryctolagus cuniculus familiaris behorend tot de Lagomorpha (haasachtigen), veel gehouden als huisdier en voor vleesproductie; ram = man, voedster = vrouw, lamprei = jong.

Konijnen houden van het buitenleven, rennen, springen en graven, liefst met een soortgenoot. Ze hebben veel beweging nodig. Ideaal is een buitenhok met een ren eraan vast. Hun verblijf moet wel beschut zijn tegen wind, regen en felle zon. Ze raken snel oververhit door direct zonlicht, temperaturen boven de 28 graden en gebrek aan fris water.

Konijnen kunnen ook prima binnen gehouden worden. Ze kunnen getraind worden in wat wel (op de kattenbak plassen) en niet mag (op de electriciteitskabels knabbelen). Ze hebben een goed reukvermogen en door iets lekkers (aardbei, stukje appel) te verstoppen kunt u het konijn trainen en meer lichaamsbeweging geven.Cavia
Cavia aperea porcellus, ook wel Guinees biggetje, veel als huisdier gehouden knaagdier afkomstig uit Zuid-Amerika, ten onrechte ook marmot genoemd; maakt zelf geen vitamine C en moet daarom dagelijks vitamine C via het voer of drinkwater krijgen; tekorten komen vaak voor; zeugje = vrouw, beertje = man; biggetje = jong.

Ook cavia's kunnen hitte erg slecht verdragen, worden sloom en krijgen een oppervlakkige, snelle ademhaling. Zet de kooi daarom nooit in de volle zon.

Hamster
Cricetus cricetus; dwerghamster, goudhamster; knaagdiersoort afkomstig uit Syrië, China, Siberië; bewaart zijn voedsel tijdelijk in zijn wangzakken; grootte 6-8 cm.

De goudhamster en de Russische dwerghamster worden als huisdier gehouden. Het zijn echte nachtdieren. Overdag slapen ze veel, liefst verscholen in een slaaphuisje.
Bij daling van de omgevingstemperatuur en het korter worden van de dagen kan de hamster in winterslaap gaan, met aangepaste ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur.
De hamster houdt van privacy en kan zeer agressief zijn naar soortgenoten. Individuele huisvesting is daarom aanbevolen.

Muis
Mus m. domesticus, huismuis, knaagdier uit het geslacht Mus van de onderfamilie Murinae; deze soort is door toedoen van de mens over vrijwel de gehele wereld verspreid; wordt als huisdier in diverse kleurslagen gehouden.

Gerbil
Meriones anguiculatus, knaagdier afkomstig uit Mongolië en Noord-China; grootte 8-13 cm, met staart tweemaal zo groot; groepsdier, verschillende kleuren, ook als huisdier gehouden.

Rat
Rattus rattus, huis- of bruine rat; knaagdier gehouden als huisdier maar geeft ook overlast als plaagdier of ongedierte; wilde ratten lozen via hun urine verwekkers van de ziekte van Weil (Leptospirose) in het zwemwater; vroeger berucht i.v.m. mensenpest (Yersina pestis) die door de rattenvlo van de zwarte rat werd overgebracht; wilde ratten gedijen meestal goed waar een gebrek aan hygiëne is.

Aandoeningen aan de luchtwegen komen veel voor bij ratten. Van milde symptomen (niezen en tranende ogen) tot ernstige ademhalingsproblemen (benauwde, piepende of rochelende ademhaling). De rat vermagerd maar heeft meestal nog een goede eetlust. Oorzaken zijn stof, tocht, stress, ouderdom, virussen, bacteriën of schadelijke stoffen (ammoniak). Er is geen therapie die de rat helemaal beter maakt maar de symptomen zijn te verminderen met medicatie en aanpassingen in de huisvesting.