Vuurwerkangst


De jaarwisseling nadert weer snel. Door vuurwerk en feestjes kan deze periode zeer belastend zijn voor uw huisdier. Sommige dieren zijn al angstig voor harde geluiden, andere dieren kunnen, door een slechte ervaring hiermee, angstig worden.

Tips voor een huisdiervriendelijk oud en nieuw

- Laat de hond (vroeg op de dag/avond) aangelijnd uit, indien mogelijk, op een rustige plek.
- Sluit alle deuren, ramen en kattenluikjes, wat de kans op ontsnappen verkleind.
- Zorg voor een kattenbak, vooral wanneer uw kat gewend is buiten te zijn.
- Sluit de gordijnen en zet radio of tv aan om buitengeluiden te dempen.
- Laat uw huisdier niet alleen thuis.
- Zorg voor afleiding in de vorm van voer of spelletjes.
- Besteed geen aandacht aan onzeker gedrag; uw gedrag blijft onveranderd. U steunt uw dier al door er te zijn.
- Wanneer uw dier een verstopplek heeft, laat dit dan toe. Zolang u maar weet waar uw huisdier zit. U kunt van te voren een veilige schuilplaats maken.
- Straf uw dier niet voor vuurwerkangst! Daardoor wordt uw dier nog onzekerder.
- Controleer of de identificatiegegevens nog up-to-date zijn. Voor het geval dat uw huisdier toch ontsnapt. Chipnummer checken op Landelijke registratie chipnummers.

Naast bovenstaande aanpassingen zijn er ook rustgevende middelen beschikbaar:

Feliway
Feliway voor uw kat is te verkrijgen als spray of verdamper. Feliway bevat gezichtsferomonen (geursignalen). Dezelfde geursignalen die uw kat achterlaat door kopjes te geven wanneer de kat zich veilig en vertrouwd voelt.

Zylkène voor uw kat of hond
Zylkène helpt uw kat of hond omgaan met veranderingen of met ongemakkelijke leefsituaties, zoals vuurwerkgeluiden. Dit voedingssupplement wordt 1 maal daags gegeven en geeft een ontspannen gevoel zonder dat uw huisdier suf wordt.
Start met Zylkène voordat de knallen beginnen, liefst enkele dagen voor de jaarwisseling. Een zeer gespannen dier mag met een dubbele dosis beginnen.

Adaptil voor de hond
De smakelijke Adaptil tabletten voor de hond geven een tijdelijke ontspanning bij stressvolle situaties zoals vuurwerkgeluiden.
Adaptil is een natuurlijk voedingssupplement, werkt niet drogerend, maar ontspannend, is smakelijk (varkensvlees aroma) en een uitstekende korte termijn oplossing (werkt gemiddeld binnen 2 uur).

Sileo
Sileo voor hond en kat is een angstremmer, welke niet versuffend werkt. Ingeven voordat uw dier gestresst is. Het werkt na 15 tot 60 minuten en is 2 tot 3 uur effectief.
Dit middel wordt toegediend op het wangslijmvlies en mag niet worden doorgeslikt.
Voor de instructievideo (engelstalig) zie: Sileo

Calm diet
Stressmanagement met aangepaste voeding voor hond en kat. Het is een volledige voeding en bevat een peptide met stressregulerende eigenschappen en een serotine welke de gemoedstoestand beinvloedt. Calm Diet kan levenslang gegeven worden. Het advies is om hier 14 dagen voor de stressvolle periode mee te beginnen.
Ook geschikt voor dieren met een stressgerelateerde spijsverteringsstoornis of huidprobleem.
Niet geschikt voor dieren met chronisch nierfalen of hartfalen.