Castratie


Uw reu mag vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. De castratie van een teef wordt ook wel sterilisatie genoemd. Zij kan drie maanden na haar eerste loopsheid geopereerd worden.

Voordelen castratie
Castratie onderdrukt de voortplantingsdriften en dat heeft vele voordelen. Castratie in het 1e levensjaar is aan te bevelen omdat de voortplantingsdriften dan nog niet tot volle ontwikkeling zijn gekomen en dus het gedrag van uw hond speels en onbekommerd blijft.

De reu wordt rustiger en blijft in de buurt. Een ongecastreerde reu kan vele kilometers rondzwerven op zoek naar een partner en hierdoor in de problemen komen door een verkeersongeluk, gevecht, verdrinking of door de weg naar huis kwijt te raken.
Het dominante gedrag naar andere reuen wordt minder, waardoor hij weer een fijne speelkameraad kan zijn. Middels de zogeheten chemische castratie kunt u uitproberen of uw reu minder dominant wordt. Zo ja, dan is het verstandig om te castreren.

De teef zal niet twee maal per jaar loops worden, geur verspreiden en bloed verliezen. Wat de dagelijkse wandelingen een stuk rustiger maakt. Ook zal zij niet langer schijnzwanger worden.

Er zijn ook medische redenen om uw hond te castreren.
Een ongecastreerde teef kan op latere leeftijd mammatumoren (melkkliertumoren) ontwikkelen en/of een levensbedreigende endometritis (baarmoederontsteking).
Een gecastreerde reu heeft minder kans op prostaatproblemen. De prostaat groeit naarmate de reu ouder wordt. Dit kan leiden tot incontinentie of een prostaatontsteking.

Nadelen castratie
In verband met een vertraagde stofwisseling na de castratie loopt uw hond de kans om dikker te worden. Daarom adviseren wij u om de hoeveelheid voeding te monitoren. Ook zou de teef sneller incontinent kunnen worden door een minder goed functionerende kringspier. En een dominante teef zal nog dominanter worden.

Laparascopie of sterilisatie teef
Bij een sterilisatie wordt een snede in de middenlijn van de buik gemaakt om de eierstokken te verwijderen.
Laparo = buik, scopie = kijken. Met behulp van een beeldscherm worden de eierstokken intern verwijderd. Bij een laparascopie worden dus minimale sneden gemaakt. Er hoeft niet door meerdere huidlagen te worden gehecht en de duur van de operatie is aanzienlijk korter. Door de kleinere wond is de neiging tot likken minder.
Bij rashonden en honden met een stamboom wordt vaak gekozen voor deze methode.
De laparascopie wordt door een externe specialist in onze praktijk gedaan.

Opname voor castratie/sterilisatie
U brengt uw hond 's morgens. De hond moet nuchter zijn en mag vanaf 12 uur voor de afspraak niet meer eten. Wel mag de hond water drinken.
Blijkt uw hond, na onderzoek, gezond dan kan de d'arts opereren. De hond krijgt een roesje, het liefst in het bijzijn van de eigenaar. Wanneer de hond, na de operatie, weer kan lopen mag uw hond weer naar huis.

Nazorg
De hond krijgt voor de operatie pijnstilling en antibiotica met een werking van 24 uur.
Geef na de operatie een kleine hoeveelheid voedsel. De hond kan nog misselijk zijn van de narcose. Drinken mag altijd.
Gedurende 3 tot 5 dagen de hond aangelijnd uitlaten en 1 week niet laten zwemmen.
De ogen van de hond zijn gezalfd met kunsttranen welke een wat vettige rand rond de ogen kan veroorzaken. Dit verdwijnt vanzelf.
De operatiewond wordt in lagen gehecht. De hechtingen zijn oplosbaar. Soms onstaat er een bultje. Dit is na 2 weken verdwenen.
De hond moet de wond absoluut met rust laten. Mocht de hond de neiging hebben om te likken dan kunt u een kraag komen halen bij de praktijk.

Na 10 dagen mag u nogmaals langskomen om de wond te controleren en eventuele, resterende, hechtingen te verwijderen.