Voeding


Tanden en kiezen van konijnen (en de meeste knaagdieren) hebben geen echte wortels en groeien het hele leven door. Door te knagen en het voer met de kiezen te malen slijten de elementen af.

Het is dus van essentieel belang om uw knaagdier veelvuldig te laten kauwen door het regelmatig verstrekken van vers en lekker hooi.

Voermixen met verschillende zaadjes zijn niet zo geschikt. Ze pikken de vette en zoete deeltjes eruit en laten de gezonde en vezelrijke bestanddelen liggen.

Zorg tweemaal daags voor vers en dus schoon drinkwater! Haal bedorven en vuile voeding, stro of hooi weg.

Konijnen
Konijnen hebben een lang maag-darmkanaal en een goed ontwikkelde blinde darm. De zachte blinde-darmkeutels (caecotrofen) worden direct door het konijn opgegeten. Deze bevatten veel eiwitten, vit. B en vit. K.

Voor een optimale darmwerking heeft uw konijn veel ruwvoer nodig: hooi van goede kwaliteit (fris ruikend, niet stoffig en zonder schimmel). Ook moet het konijn de hele dag door kunnen knabbelen om de darmwerking op gang te houden.
Houdt het korrelvoer zeer beperkt zodat uw konijn voldoende ruwvoer eet. Korrelvoer kan diarree en vetzucht veroorzaken. Een te dik konijn kan niet bij de anus komen om de blinde-darmkeutels op te eten.

Een konijn dat niet eet of een konijn met chronische diarree verkeerd in levensgevaar. Neem direct contact op met de d'arts.

Het natuurlijke dieet van een konijn bestaat uit grassen en planten met een hoog vezelgehalte en arm aan calorieën. Alles wat op de grond groeit of valt.

Naast hooi mag u ook kleine beetjes wortel, appel, oud volkoren brood, groenvoer (andijvie, witlof, bloemkoolblad, boerenkool), paardebloemblad, weegbree, klaver, gras, duizenblad, braamknoppen en/of wilgentakken geven.

Cavia
De cavia maakt zelf geen vitamine C en moet daarom dagelijks vitamine C via het voer of drinkwater binnen krijgen. Dit tekort belemmert de groei van de jonge dieren en zorgt voor gebitsproblemen bij de oudere dieren.

Het hoofdbestanddeel van de voeding is vers hooi. De cavia moet de hele dag door kunnen knabbelen om de darmwerking op gang te houden. Daarnaast groenvoer en groene bladgroenten, kleine hoeveelheden vers fruit en takken om op te knabbelen (wilg, beuk, hazelnoot, appel- of perenboom).
Het korrelvoer bevat minstens 5% ruwe vezels en geef maar 1 eetlepel per kilo lichaamsgewicht.

Wanneer uw cavia stopt met eten neem dan direct contact op met de d'arts.

Rat, gerbil, hamster en muis
De rat, gerbil, hamster en muis zijn zaad- en graaneters, maar ook insecteneters.
Geef hen vetarme zaden, fruit, groenten, vers hooi en takjes om te knagen. En (om ze echt te verwennen) eenmaal per week een hazelnoot.
Deze knaagdieren hebben dierlijke eiwitten nodig. U kunt wekelijks een keuze maken uit 2 tot 3 meelwormen, wat magere en vezelrijke hondenbrokjes, hard gekookt eiwit of wat ongezoete kwark.

Gevaarlijke voeding voor dieren

Chocolade en caffeïne Reactie: braken, diarree, versnelde ademhaling, extreme dorst, veel plassen, hyperactiviteit, hartritmestoornissen, rillingen en toevallen.

Alcohol Huisdieren verdragen alcohol niet. Reactie: braken, diarree, verminderde coördinatie, problemen met het centrale zenuwgestel, ademhalingsproblemen, coma en sterfte.

Avocado Honden, vogels, knaagdieren. Reactie hond: braken en diarree. Reactie vogels en knaagdieren: verstopping, ademhalingsmoeilijkheden en vochtophopingen rond het hart.

Macadamia noten Honden. Reactie: zwakheid, depressie, braken, rillingen en oververhitting.

Druiven en rozijnen Reactie: nierfalen, bij verminderde weerstand sterfte.

Gistdeeg Deeg rijst en veroorzaakt pijnlijk gas in het spijsverteringskanaal en scheuren in de maag- of darmwand. Operatief verwijderen.

Rauw of slecht doorbakken vlees, eieren en botten Alle vleeseters. Rauw vlees en ei bevat Salmonella en E. coli. Rauw bot versplinterd en gaat wandelen.

Xylitol Zoetstof in zoetjes, snoep, gebak, maar ook in tandpasta. Reactie: braken, lethargie, coördinatieverlies, toevallen, leverproblemen.

Uien, knoflook en bieslook Deze veroorzaken irritatie in het spijsverteringskanaal en schade aan de rode bloedlichaampjes, zowel gekookt als rauw. Katten zijn er gevoelig voor, honden bij grote hoeveelheden.

Melk Alle huisdieren, behalve katten. Reactie: diarree en andere darmproblemen.

Zout Excessieve dorst en veelvuldig plassen. Reactie: braken, diarree, depressie, rillingen, temperatuursverhoging, toevallen en sterfte.

Nicotine Zeer zware krampen.